Цара Душана 53-57 - Краљево
Телефон/Факс: 036/336-347
e-mail: prozork@gmail.com

Нове књиге у понуди

У списку књига са десне стране пронађите књиге које Вас интересују. Кад кликнете на жељени наслов отвориће Вам се приказ тражене књиге у каталогу испод овог текста. Кликом на сличицу у каталогу добићете увећани приказ изгледа књиге. Кликните на увећани приказ да би га вратили назад.

А планине одјекнуше -
Халед Хосеини

Нови роман аутора светских бестселера Ловац на змајеве и Хиљаду чудесних сунаца.
Прослављени аутор Халед Хосеини враћа се са новим романом после шест година – емоционалном, провокативном и незаборавном причом о томе како волимо, како једни друге штитимо и како одлуке које доносимо одјекују поколењима.
Значи тако. Хоћете причу, па једну ћу и да вам испричам....
Авганистан, 1952. године. Абдулах и његова сестра Пари живе са оцем и маћехом у забаченом селу. Отац је у вечитој потрази за послом а породица се бори са сиромаштвом и леденим зимама. Абдулаху је Пари дивна и добра попут виле по којој је добила име, она
је читав његов свет. Он је њен заштитник, више као отац него као брат, спреман да за њу учини све, чак и да мења своје једине ципеле за лепо ново перо у њеној збирци. Сваке ноћи они спавају једно поред другог у капутима, чврсто загрљени.
Једног дана запутиће се са оцем преко пустиње у Кабул. Пари и Абдулах не слуте да ће им оно што их тамо чека разорити живот – јер понекад људи кажу како прст мора да се одсече да би се сачувала рука.
Ово дело великог замаха и амбиције прати бројне упечатљиве ликове од Авганистана до Париза и од Сан Франциска до грчког острва Тинос, и прича њихове дирљиве и неодољиве приче, поново доказујући Хосеинијево дубоко разумевање спона које нам обликују животе и које нас одређују као људе.


Цена 899 динара

Бар Флобер - Алексис Стаматис

Један од најзначајнијих и најпревођенијих романа нове грчке књижевности.
Узбудљива потрага за правим идентитетом мистериозног грчког писца Луке Матеуа води Јанија Луку од Атине, преко Барселоне, Фиренце и Берлина, до села у Аркадији у Грчкој.
Роман са изврсном, готово филмском драматургијом испуњен љубавним и крими заплетима, изненађујућим преокретима и открићима, суровим обрачунима и убиствима.
Три града, четири украдене Пикасове слике, пет убијених људи у великој драми романа Бар Флобер.
Врхунска романескна прича проткана изврсним епизодама о Барселони, Фиренци и Берлину, као и о аркадијским просторима Грчке. Трагајући за
скривеним идентитетом Луке Матеуа, Стаматисов јунак, заправо, све време трага за тајнама и сенкама властитог идентитета.

Цена 870 динара

Бифе Фројд - Милош Живковић

Главни јунак романа, Карл Густав Јунг, витални старац авантуристичког духа и снажног либида, шездесете године прошлог века, неколико месеци пре смрти, одлучује да у главном граду ФНРЈ потражи своју некадашњу љубавницу Ану Зец, која је након скандала завршила своју дипломатску и шпијунску каријеру и враћена у Београд да буде поштарка. Приспевши инкогнито у престони град Титове Југославије, и одсевши у хотелу Москва под лажним именом Густав Графенберг, Јунг убрзо открива да му је први комшија у хотелу Јуриј Алексејевич Гагарин, кога је Тито тајно позвао у госте уверен да би се и несврстани морали укључити у трку за освајање космоса. А у првој шетњи снежним Београдом, Јунг ће доклизати до свог будућег
пријатеља и водича, професора биологије Новака Балтазара, по коме ће Златко Гргић створити чувеног јунака цртаног филма Професор Балтазар. Новак га одводи у Бифе Фројд, малено и скровито место у близини хотела Бристол. Основали су га још тридесетих година прошлог века, ко би други, фројдисти Београда. И то оног контрадикторног Београда који испод снежне, идиличне мирноће крије опасности и за своје грађане и за странце који зависе од Титових амбиција и параноја, а који пружа идеалну позорницу за трилер, фантастику, стрип, авантуру, хорор... Милош Живковић у овај забавни и шашави, иронични и гротескни оквир смешта динамичну радњу, живописне дијалоге и чудесне обрте, карикатуралне јунаке и њихове доживљаје.

Цена 648 динара

Бора Тодоровић -
приредила Драгана Бошковић

Глумац Бора Тодоровић спада у групу оних драмских уметника чија јединствена личност свакој улози обезбеђује сугестивност и аутентичност, тако да у његовој интерпретацји сви ликови делују препознатљиво, непосредно и живо. У позоришној биографији Боре Тодоровића тешко је наћи класичне роле, али је он сам многе од својих улога начинио класиком.
Мортимер Брастер из „Арсеника и старих чипки“ је прва од низа његових улога које данас препознајемо као "Борину улогу”, личност човека који није ни овде ни тамо, него у неком другом реалитету... Као и његов Мортимер и Бора Тодоровић је у свом стваралаштву вечито између кобајаги стварног и
нестварног, такозвано објективног и субјективног, спољашњег и унутрашњег, прозаичног и чудесног...
Сви његови антијунаци од Левог Халфа („Кафаница, судница, лудница“ Бране Црнчевића), Тодора II („Крмећи кас“ Аце Поповића), Витомира („Развојни пут Боре Шнајдера“ Аце Поповића), Одаџије („Капедоле“ Аце Поповића), Војника („Радо иде Србин у војнике“ Боре Ћосића), Гојка Марића („Рањени орао“ Мир-Јам/Михиз), Ђенке („Маратонци трче почасни круг“ Душана Ковачевића), Милета („Чудо у Шаргану“ Љубомира Симовића), Радника („Протуве пиЈу чај“ Драгослав Михајловић), Шарова („Псеће срце“ Булгаков), па све до Глумца Белог („Лари Томпсони - трагедија Једне младости“ Душана Ковачевића) и Макса („Повратак Харолда Пинтера“), представљају, сваки за себе, делиђе једне посебне глумачке особености, глумца тако чудесно природног и непосредног шарма.

Цена 880 динара

Врата раја - Алберто Мангуел

У збирци Врата раја Алберто Мангел је прикупио обимну и рафинисану колекцију еротских прича. Кратке приче са свих говорних подручја и култура – од Јапана, преко Бурме, Чилеа, Уругваја, до Француске и САД – потичу из пера таквих имена као што су Оноре де Балзак, Јукио Мишима, Јасунари Кавабата, Марио Варгас Љоса, Ијан Мекјуан, Анаис Нин, Изабела Аљенде… На овим страницама истражени су снага, суптилност и, изнад свега, невероватна разноврсност еротског искуства. Разнородност ауторског сензибилитета допринела је богатству ове збирке и дала јој посебну боју и ширину. Алберто Мангел је аутор увода у антологију као целину, али и увода у сваку појединачну причу кроз осврт на списатељски сензибилитет сваког
аутора.
Аутор у уводу у антологију каже: Верујем да, једнако као и еротски чин, и чин читања треба да буде у крајњој линији анониман. Требало би да имамо могућност да у књигу или у кревет уронимо као што је Алиса ушла у Безимену шуму с оне стране огледала, не носећи више са собом предрасуде наше прошлости и, у том тренутку општења, одбацујући друштвене амове који нас оптерећују. Читали или водили љубав, морамо бити у стању да се изгубимо у оном другом: с тим да смо – да парафразирам светог Јована од Крста – испреплетени: читалац са писцем, писац са читаоцем, љубавник са љубавником. Французи кажу „уживање у читању“ и тим појмом заједнички исказују постизање оргазма и уживање у блаженом задовољству.

Цена 770 динара

Досије Сноуден - Лук Хардинг

Шта је навело Сноудена да се жртвује?
У јеку америчког притиска на Швајцарску да омогући увид у пословање својих банака, а током свог службовања у Женеви, Сноуден је присуствовао покушајима оперативаца ЦИА да дискредитују једног угледног локалног банкара, којег су, наводно, касније врбовали; гледао је како после 11. септембра уз благослов Бушове администрације "службе" уводе масован надзор милиона Американаца; гледао је и како угледни службеници обавештајних служби нижу лажи о својим активностима пред Конгресом – следствено томе и пред америчким народом – и кад је схватио да Конгрес, нарочито "Осмочлана банда", (како је Сноуден назвао групу унутар Конгреса
упознату с најосетљивијим америчким обавештајним операцијама) не реагује примерено на изнесене лажи, одлучио је да нешто предузме.
Награђени новинар Гардијана Лук Хардинг одговара на питање које би требало да забрине сваког грађанина света у ери интернета.
Ово је инсајдерска прича о Сноуденовим подвизима и о новинарима који су се суочили с притиском влада Сједињених Држава и Уједињеног Краљевства како би повукли сензационална сазнања. Сноуденова прича чита се као путописни трилер, од дана кад је тај момак напустио своју девојку на Хавајима, поневши са собом хард-диск препун тајни, до недеља које је провео у Хонгконгу, откривајући информације и борећи се да добије азил.
Данас је Сноуден практично заточен у Москви, бегунац који се суочава с оптужба-ма Сједињених Држава за шпијунажу и с неизвесном будућношћу.

Цена 399 динара

Енциклопедија књижевних јунака –
Група аутора

Ова књига је јединствено дело, које је коначно преведено са руског на српски језик. Досада на нашем тржишту није објављена ниједна енциклопедија из области опште књижевности. У овој енциклопедији представљени су како чувени, тако и мање познати (за сада, јер многи класици нису преведени) књижевни јунаци, који су ту и тамо залутали у наше позоришне представе, иако оригинални романи из којих потичу нису преведени. О труду уложеном уписање овог капиталног издања говори укупан број његових аутора - седамдесет седам професора и доктора наука. Новина ове енциклопедије је и у томе што у њој јунаци нису сувопарно представљени кроз препричане сижее, већ
су дубоко проанализирани и чак повезани са својим књижевним претходницима. Њихово транспоновање у осталим уметностима је такође наведено, што ово дело чини интересантним не само љубитељима књижевности, већ и свих осталих уметности. Значај објављивања овог дела за нашу културу је неоспоран.

Цена 4620 динара

Женско завештање -
Карол Мартинез

Француска ауторка шпанског порекла, Карол Мартинез, налази инспирацију у предањима иберијских предака и у магичном реализму мајстора шпанског језика, Габријела Гарсије Маркеса и Изабеле Аљенде. Њен први роман, Женско завештање, освојио је наклоност публике и чак осам књижевних награда.
Роман Женско завештање приповеда о необичној женској лози где се с мајке на ћерку преноси магично наслеђе: стара шкриња у којој свака млада жена открива само њој намењен, нарочити дар, али и чудесну способност пресудну за даљи живот. Јунакиња, Фраскита Караско, добија у старој шкрињи прибор за шивење, игле и конце којима ће стварати
чуда. Њене чаробне венчанице сваку жену преображавају у биће чија лепота одузима дах. Нема тога што она не уме да закрпи: подерано платно, посекотину, располућену душу. Међутим, становници забаченог андалузијског села где Фраскита живи, у страху од лепоте коју виде а не разумеју, ову младу жену киње, исмевају и одбацују: претварају њен дар у проклетство. Фраскитин ћудљиви муж, у јурњави за суманутим сном, губи кућу, жену, па и сам тај сан. Прокоцкана жена са своје петоро необичне деце бежи преко мора и кроз пустињу да би у Средоземљу, у вреви малог арапског града, нашла најзад мир. Ту одгаја децу и преноси ћеркама баштину женских прича, рецепата, молитви и талената.
Наративно ткање овог романа повезује фантастику с догађајима из деветнаестовековне историје Андалузије, а онострано и чудесно претвара у грубе чињенице. Осећања носе стравичну моћ, исцељујућу или разорну, попут природних непогода.
Цена 999 динара

Знамење анђела -
Дејан Стојиљковић

Небо се не осваја огњем и челиком. Небо се осваја врлином.
Године 297. римски цезар Галерије кренуће у осветнички поход на Исток да се обрачуна са Персијом и њеним владаром. У великој инвазионој армији наћи ће се три човека које повезује невидљива нит судбине и чија ће дела означити освит једног новог доба и уздизање једне нове вере – хришћанства.
Галерије, велики прогонитељ хришћана, и не слути да под његовом заставом јашу три човека који ће једног дана постати хришћански свеци и утрти пут једном новом царству. Најстарији међу њима је Георгије, стамени и харизматични генерал из Кападокије, у истој легији је и трибун Димитрије из
богате сенаторске породице из Солуна… Најмлађи се зове Флавије Валерије Константин, син Галеријевог сувладара Констанција Хлора, храбри коњички официр и наследник престола на Западу.
Од јерменских пустиња, преко славних египатских градова, од Наисуса и Сингидунума, све до британских магли и зидина вечног Рима, искована у крви и пламену битке, каљена страшћу, љубављу и надом, долази прича о људима који су променили ток историје и срушили једну империју да би на њеном згаришту сазидали нову. Истовремено, то је прича о снази вере и пријатељства, о највећем прогону хришћана у историји, о последњим данима Рима и зачетку славног Византијског царства, о два свеца који су умрли за Бога у кога верују и трећем, који је постао први римски цар који је поверовао у снагу Крста.


Цена 799 динара

Историјски развој психијатрије -
Проф. др Марко Муњиза

Последњих деценија дошло је до брзог, у неким областима скоро експлозивног развоја медицине. Материја за коју се очекује да је студенти усвоје нарасла је до огромних размера. У таквој ситуацији морало је доћи до жртвовања неких „споредних предмета“ који су се раније изучавали. Од обавезних они су постали факултативни а затим су потпуно укинути као предмети на медицинским факултетима. Веома ретко на појединим предметима предавачи дају кратке напомене о историјском развоју те гране медицине или лечења одређене болести.
Резултат тога је да студенти и дипломирани лекари немају ни основне представе о историјском
развоју медицине, тако да многи верују да је већина знања која су на медицинском факултету стекли била одувек позната. Ситуација није боља ни код специјализаната и последипломаца. И код њих је историјски развој појединих области ретко кад укључен у програм наставе. Тако је остало да се о историјском развоју медицине и њених појединих грана лекари информишу из чисте радозналости или посебног личног интересовања.
Након што се ослободио великих обавеза у свакодневном раду и настави, професор Марко Муњиза се прихватио великог посла да напише историју психијатрије. Да би то постигао било је неопходно да проучи огромну литературу о овој теми. Поред историјског развоја психијатрије у свету, он је направио историјски преглед развоја психијатрије у Србији и другим југословенским земљама, што књизи даје додатну вредност.

Цена 972 динара

Ја и нико мој -
Александар Тијанић

Практично, нема српског политичара који не мисли да су Срби стока. Теоријски, нема Србина који не мисли да су овдашњи политичари прва генерација својих породица којима је отпао реп. Сви су у праву.
Јавна српска политика стога је пука халуцинација; избори су фарса; парламент је привид; држава је параван. Наш живот представља само илузију. Ми смо експонати у формалину на патолошком одељењу Континента. Смештени у тегле, као зимница за демоне које смо сами дозвали.
„Ко греха нема, нека први баци камен. Ако може да добаци.“ - Ненад Чанак
„Истина је да су текстови у овој књизи својеврсни окамењени отисак савести у крвавом блату Србије,
на прелазу миленијума. Вишеслојни, понекад уличарски дречави, под ватрометом прејаких израза, далеко са оне стране пристојности, али са вешто уметнутим бисерима дубоког разумевања начина (скривених од очију изваране публике) функционисања друштва, државе, етоса и етноса.“
Ненад Чанак
„Како год покушали да прочитамо и схватимо последњих четрдесет година у југословенском и српском новинарству, морамо стићи до Александра Тијанића. Његов одлазак променио је однос приоритета и важности коначности и бесконачности. Мислим да би слично било и да је жив, и да смо заједничким радом, како смо и започели, завршили „четрдесет година мога бављења новинарством, јер ово је моја тестаментарна књига“, како ми је на почетку овога посла рекао. 'Тестаментарна књига' је постала тестамент.“
Петар В. Арбутина
Цена 699 динара

Јастребови мира -
Димитриј Рогозин


Веома желим да наш народ најзад научи да користи плодове својих победа. Ми јесмо, без сумње, велики народ у том смислу што ниједно сеоце нисмо непријатељу предали без борбе. Али зашто се касније, у миру, враћамо својим националним пороцима и бестидној раскалашности?
Своје неуспехе најлакше је објаснити „интригама непријатеља”. Наравно да Русија има непријатеље, што не значи да ћемо заувек да чамимо у политичкој изолацији и да се осећамо као гоњена звер.
Главни принцип којег се држим у дипломатији јесте – од непријатеља направи неутралца, од неутралца партнера, од партнера савезника, од савезника
пријатеља.
Сигуран сам да ће Русија повратити некадашњу моћ и ауторитет. Имамо талентоване људе и пребогату земљу. Ми смо енергичне кавгаџије и знамо да се заузмемо за себе. Али, у Русији много тога зависи од владајуће класе. Све док су њени поједини утицајни представници опседнути идејом личног богаћења приступајући власти као средству за пуњење сопствених џепова, ништа нећемо постићи. Време је, господо, да мислите и на мајку Русију.

Цена 1210 динара

Крадљивица књига - Маркус Зусак

„Бриљантно и несвакидашње амбициозно дело.”- Њујорк тајмс
„Изузетно, лирско, прелепо и гневно...” - Санди телеграф
ЕВО ЈЕДНЕ МАЛЕ ЧИЊЕНИЦЕ: Умрећете.
1939. Нацистичка Немачка. земља задржава дах. Смрт никада није имала толико посла. Деветогодишња Лизел живи са својом старатељском породицом у Улици Химел. Родитеље су јој одвели у концентрациони логор. Лизел краде књиге. Ово је њена прича и прича о становницима њене улице, када су бомбе почеле да падају.
ЈЕДНА ВАЖНА НАПОМЕНА: Ову причу приповеда Смрт.
То је мала прича о: девојчици, хармоникашу, неким фанатичним Немцима, јеврејском боксеруви стварно
много лоповлука
ТРЕБАЛО БИ ДА ЗНАТЕ ЈОШ НЕШТО: Смрт ће посетити крадљивицу књига три пута.

Цена 999 динара

Кћи снега - Џек Лондон

Кћи снега је први роман чувеног америчког писца Џека Лондона, написан 1902 године. Радња је смештена у мали град Јукон. Главни лик романа је јака, самопоуздана, изузетно образована и за то време бунтовна девојка Фрона Велс. Она је расла у имућној и цењеној породици, стекла је завидно образовање на чувеном Стенфорду али јавно пркоси своме оцу дружећи се са девојкама “сумњивог морала” … За то време она је и емотивно растрзана између два удварача Георгија Сент-Винсета , момка кога познаје цео живот и Венса Корлиса културног рударског инжењера образованог на престижном Јејлу….Узбудљива прича, о животу једне девојке, пуна заплета и изненађења али и љубави и топлине.
Цена 359 динара


Мира Бањац –
приредио Зоран Максимовић

Мира Бањац (83) рођена је у Ердевику, а у свет глуме ушла је преко школских и светосавских приредби, аматерских представа у Омладинском дому на Чукарици у Београду и учешћем у културној екипи Прве пролетерске дивизије.
Завршила је Државну позоришну школу у Новом Саду (1949), у класи редитеља Јурија Ракитина.
Први ангажман добила је у Градском народном позоришту у Сремској Митровици, а затим је била чланица Српског народног позоришта у Новом Саду, Народног позоришта Босанске крајине у Бањалуци и Атељеа 212 у Београду.
Током више од 60 година рада тумачила је око 150 улога у делима домаћих и страних, класичних и савремених драмских писаца, и то у широком
дијапазону од лирских и карактерних до психолошки сложених, подједнако успешно у комедији и у драми. Одиграла је бројне филмске улоге, као И оне у радио И телевизијским драмама и серијама. Вансеријски таленат испољила је у тумачењу ликова жена из нашег народа, као И у креирању епизодних улога.
Добитница је великог броја високих друштвених признања и уметничких награда.

Цена 880 динара

Моја прва књижица - Шума

Одлична едиција за најмлађе, осмишљена тако да њихов први сусрет са светом књиге сасвим сигурно буде упамћен као лепо искуство. Књига се бави основним појмовима из шумског окружења, а предивне илустрације Тонија Волфа ће децу навести да им се увек радо враћају.

Цена 745 динара


Палмин пиринач -
Франсиско Азеведо

„Породица је јело које се тешко припрема. Много је састојака. Скупљање свих је тешко, посебно за Божић и Нову годину. Без обзира на квалитет котла, прављење породице захтева храброст, оданост и стрпљење.“
Антонио, који је кувар, за прославу свог осамдесет осмог рођендана припрема породични ручак на којем жели да окупи све: своју жену и децу, унуке, праунуке и њихове потомке. Његова породица, која је емигрирала из Португалије у Бразил пре сто година, никако није савршена. Уместо тога, свашта се догађало: венчања, свађе, разводи, интриге, прославе, рођења и смрти.
Кроз Антонијева сећања, излазе на видело и лепо и
ружно – али сви догађаји имају нешто заједничко. То је пиринач, мистичан и свет, који никад не трули. Пиринач којим су младенци, оснивачи породице, засути на дан свог венчања. Пиринач који, једном окушан, заувек доноси плодност и љубав.
Топла, породична прича, препуна интелигентног хумора и поучних изрека, одводи читаоца у магични свет латиноамеричког менталитета и тамошњих обичаја. Ту је све што чини једну породицу – ублажено љубављу писца који нам се обраћа особеном поетиком.

Цена 699 динара

Потпуно исцељење -
Анита Мурђани

Након година борбе да пронађе властити пут, истовремено се трудећи да не изневери очекивања свих око себе, ауторица је схватила, као резултат откровења на другој страни, да има моћ да излечи саму себе... и да Универзум садржи чуда каква није могла ни замислити.
У Потпуном исцељењу Анита отворено говори о свему што је научила о својој болести, исцељењу, страховима, о томе како „бити љубав" и о истинској величанствености сваког људског бића! Анита је говорила о осећају да смо сви ми чиста љубав. Не само да смо сви повезани међусобно и са Богом, већ, на једној дубљој разини, сви јесмо Бог. Допустили смо страховима и егу да Бога изгура из наших живота, и
то је у великој мери повезано са обољењем не само нашег тела, већ читавог света. Говорила је о учењу да вреднујемо сопствену величанственост и да живимо као бића светлости и љубави, као и о исцељујућим особинама неодвојивим од таквог стања ума.
Ово је књига која нам дефинитвно доказује да смо ми духовна бића која проживљавају људска искуства… и да смо сви Једно!

Цена 990 динара

Поучни Примери -
Aва Гаврило Ралетиначки

Грех је сличан опојном пићу који помућује разум и опија душу. Пијан човек не зна куда иде, спотиче се, посрће и пада. Смртна опасност вреба га на сваком кораку. Тако бива и са човеком кад огрезне у грехе. Да би му спасао душу од вечне погибије, Бог, као брижни родитељ, бди над њим, прати га у стопу и употребљава разна средства да га отрезни, освести, отвори му духовне очи, те да види амбис у који срља и да се заустави. То су најчешће разна искушења и невоље, болести, штете у имовини итд. Некога и мала Божја опомена освести; то су они који нису дубоко загазили у грех. Али оне који су огрезли у гресима, тешко могу да освесте и жешће шибе, баш као што је тешко отрезнити човека који је много пио.
Зато Бог често употребљава масовна средства ради ; отрежњења већег броја људи. То су разне природне непогоде: суша, поплава, градобитина, земљотрес, затим најезда штетних инсеката, гусенице, скакавци и других биљних штеточина; потом епидемије разних болести, људских и сточних; онда буне, ратови итд.

Цена 275 динара

Прича дуга три ланца из ловачког
ранца - Добрица Ерић

У издању „Креативног центра“ објављено је неколико нових наслова намењених предшколцима, односно деци узраста од три до седам година, а међу њима је и књига Добрице Ерића, легенде домаће књижевности.
У овој веома духовитој сликовници упознаћете ловца који има необичан проблем. Забавну причу у стиховима прате предивне илустрације и облачићи у којима су објашњене мање познате речи. На крају се налази Пустоловни додатак из којег можете сазнати нешто више о писцу.

Цена 629 динара


Путовања за почетнике -
Јасен Боко

Ново издање Креативног центра је „Путовање за почетнике“, које је написао (и фотографисао) Јасен Боко, а визуелно обликовао Душан Павлић. Књига је намењена девојкама и младићима који су на прагу зрелости и првих самосталних путовања. Она охрабрује младе да крену на пут и указује им на вредности које путовањем стичемо – радозналост, одговорност према себи и другима, толерантност према различитостима.
Написана је како би читаоце мотивисала да крену и како би им помогла да у путовању уживају, а резултат је богатог искуства великог путника коме можемо веровати на реч: кад се једном крене на путовање – свет се пред путником отвара и он више
не може да престане да путује!
Занимљиве приче о својим путовањима и искуствима која је на њима прикупио аутор Јасен Боко преточио је у бројне корисне предлоге и савете. Књига „Путовање за почетнике“ садржи информације које су путницима почетницима неопходне за сваку фазу путовања – шта је потребно да би се кренуло, како убедити родитеље да те пусте на пут, како испланирати путовање, с ким путовати, чиме путовати, како бринути о здрављу, како избећи непријатности на путу.
Савети добијени из пера правог путника представљају поуздан водич за занимљиве али сигурне боравке ван куће. Захваљујући њима, млади ће се лакше одлучити да крену на путовање, а родитељи ће им за то лакше дати дозволу.

Цена 750 динара

Разапета земља - Добрица Ерић

Отаџбинске песме, сакупљене у овој књизи, у којој има и доста нових песама, су већ свима добро познате. “Плачи вољена земљо” је одавно ушла у лектиру, а остале ће се вековима читати.
Ова збирка је песничка књига испевана са ретком лирском снагом-пунокрвно, звонко и јасно. Ако је Ерић, као песник српског села, опевао и величао све његове обичаје и нарави, радовања и туговања, сада је тај исти песник, увелико песник живота и осећања целог српског национа- учмалог, расејаног и устрашеног, али народа пркосног у души и постојаног у вери. Добрица Ерић, песник ове разапете земље, нема других речи осим оних које тој земљи служе.
Земљи не треба утеха, песникове речи су речи утехе
свету залуђеном. Позив да се покаје! Прекор!
Добри Добрица се поистоветио са отаџбинским мученицима, са народним певачима, са обичајима и менталитетом српским. Он говори певајући, он пише усмене народне умотворине! Али, он не опрашта, и то га разликује од свих песника народних, и од свих песника ововремених. У том одступању тражим упориште за свој суд о овој књизи и овом песнику.

Распеће Србије -
Ратомир Дамјановић

У књизи „Распеће Србије“, осим ове библијске метафоре, уочљива је и једна друга, хонерска. О српском војнику говори се као о митском јунаку који у изгнанству чезне за својом Итаком-Србијом, и на обали мора машта о кући и породици.
Пред читаоцем је јединствено сведочанство о Првом светском рату, кроз поглед странаца на ток ратних догађаја и страдање српског народа. О Србији и Србима у Великом рату говоре страни аутори – Савременици, учесници, сведоци:
Родолф Арчибалд Рајс, Флора Сендс, Елси Инглис, Џон Рид, Мејбл Синклер Стобарт, Фортијер Џонс, књегиња Трубецки, Алис Аскју, Клод Аскју, Ребека Вест, Мигел де Унамуно, Агнес Гарднер, Анри Барби,
леди Лејла Пеџет, Коста Пасајанис, Мери Гледвин, Оскар Поћорек, Стела Мајлс Френклин, Краљ Александар, Николај II, Вилхелм II, Пјер Лоти, др Едвард Рајан, Франсис Вејкфилд, Николае Јорга, Теодор Велијанитис, леди Изабела Хатон, Ђузепе Антонио Борђезе, Карло Сфорца, Леонид Андрејев, Моника Стенли, Гијом Аполинер, Алфонсо Рејес, Лео д’ Орфер, Мејбл Данлоп Грујић, Малколм Бер, Роберт Ситон Вотсон, Винстон Черчил, Гаврило Принцип, Катарина Клара Штурценегер, Вудроу Вилсон, Дејвид Лојд Џорџ, Галина Игоревна Шевцова, Алфред Краус, Лео Пфефер, Е. А. Марио, кнез Григорије Николајевић Трубецки, Емили Симондс, др Стоктон Аксон, Жан Кристоф Буисон, Дејвид Фромкин, Изабела Рос, Василиј Штрандман, Харијет Колбери, Огист Боп, Лудвиг Хиршвелд, Р. Г. Д. Лафан, др Розали Мортон, др Аријус ван Тиенховен, др Холанд Џ. Роуз, Пол Лабе, Раул Лабри, Моника Крипнер, Герхард Геземан, Габријеле Д’Анунцио, Жан Ришпен, Луиз Милер,
Едмон Ростан…

Цена 423 динара

Сви моји путеви воде ка Србији -
Арно Гујон

Ова необична књига узбудљива је исповест младог Француза који сведочи о драми српског народа на Косову и Метохији. Аутор описује Србију онакву какву је види странац који је сопствену судбину повезао са судбином Срба тако што се, из љубави према овој земљи, са супругом Иваном настанио у Београду. „Сви моји путеви воде ка Србији“ – истовремено је и морални став Арноа Гујона, дирљив исказ вере у хумане вредности и доброту, сведочанство о устрајној и неодустајној решености да се у време великих искушења буде на страни невиних страдалника. Десет година доносећи сваковрсну хуманитарну помоћ српским енклавама на Космету, Арно Гујон је увидео патњу недужних
људи, чија је можда највећа кривица то што припадају народу који је крајем XX века прокажен у медијима западног света. његов ангажман, проистекао из традиције аутентичног француско-српског пријатељства, редак је пример солидарности и саосећања с људима који пате. Арно Гујон поручује да је дужност данашњег човека да се ововременом варварству супротстави снагом оних идеала и братства међу народима којима се одликовала дојучерашња Европа.

Цена 850 динара

Сервирај за победу –
Новак Ђоковић

Четрнаестодневни план безглутенске исхране за врхунска физичка достигнућа и менталну снагу.
Новак Ђоковић је, по мишљењу спортских новинара, 2011. остварио најбољу играчку сезону у историји тениса. Освојио је десет турнира, од тога три гренд слем титуле, и остварио низ од четрдесет три узастопне победе. А непуне две године раније овај шампион зачудо једва да је могао да заврши турнир. Како је играч кога су дотле мучили болови, тешкоће са дисањем и повреде на терену одједном постао тенисер број 1 на свету? Одговор је невероватан: променио је начин исхране.
У књизи Сервирај за победу Ђоковић прича како је преживео бомбардовање Београда, како је одрастао
у ратом разореној Србији и пробио се међу најбоље играче у свом спорту. Потом нам открива начин исхране који га је сасвим преобразио и узнео на сам врх. Како је наставио да унапређује своју исхрану, тако су му нестали здравствени проблеми и ослабио је, а боље здравље и ментална снага омогућили су му да оствари своја два сна из детињства: да освоји Вимблдон и постане најбољи тенисер на свету.
Ђоковић је сад направио план како да за само четрнаест дана трансформишете и тело и живот. Уз недељни јеловник, корисне савете за побољшање варења и изврсне рецепте који се лако припремају, лако ћете се ослободити вишка килограма и побољшати здравље. Ђоковић вам још даје и савете како да се ослободите стреса и које лаке вежбе да радите да бисте се покренули и разгибали, исте оне које и он ради пре сваког меча.
Не морате да будете спортска суперзвезда да бисте живели и осећали се боље.
Цена 399 динара

Слом и васкрс Србије -
Коста Стојановић


Коста Стојановић, истакнути научник, професор Велике школе и Универзитета, чије дело многи данас сматрају претечом кибернетике и модерне теорије система, имао је судбину да буде на истуреним државним и политичким положајима у најтежим временима по српски народ.
Поред тога, није заборавио ни да остави траг о свом времену пишући мемоаре Слом и васкрс Србије, у којима је објаснио узроке војног пораза Србије 1915.
У овој "расправи" посебно се окомљује на Николу Пашића, видећи у њему сву моралну нискост човека спремног на све само да би очувао свој доминантни положај, као и на наше повлачење кроз Црну Гору и
Албанију, истичући као бољу и спасоносну варијанту повлачење ка Солуну.

Цена 1800 динара

Солунци говоре - Антоније Ђурић

Историја им је доделила часну улогу: да својом беспримерном храброшћу, ратничком смрћу, патњом и самообнављањем, жудњом за слободом и својим оружјем одбране част отаџбине и да потомцима, синовима и унуцима, остану непресушни извор љубави и оданости према родној груди. У том отаџбинском рату погинула је свака друга мушка глава Србије.
Њихове кости нису у блиставим маузолејима и раскошним гробницама. Сахрањени су тамо где их је задесила смрт: на Церу, Дрини, Гучеву, Руднику, Соколцу, Добром Пољу, Ветернику, Кајмакчалану…
Они су срушили два царства. Седокоси ратници, српски и француски, добровољци и добротвори, све малобројнији, у свечаним приликама говоре о себи и
својим друговима. А ово је ретка свечаност: шест деценија од пробоја Солунског фронта, од оног праскозорја 15. септембра 1918. године, кад се све претворило у ватру, бомбу, крв… Више није било силе која би их зауставила у победоносном јуришу према отаџбини и слободи, спаљеним домовима и уцвељеним мајкама.
А кад су умукли топови, кад је војна завршена, сељак се вратио њиви, учитељ ћацима, војник касарни, свештеник цркви, сви са понеком раном на телу или у души, али свесни сазнања да су извршили своју људску и војничку дужност.
Ова књига представља само мали део аутентичне историје ондашњих догађаја, коју нису писали историчари, већ они који су је стварали — учесници догађаја.

Цена 803 динара

Србадија Жички Устав -
Свети Владика Николај

"Ми смо Халкидонисти - ваплоћавамо Дух у тело, у социјални живот, културу, уметност, породицу, школу. Протестанти су монофизити - не признају Халкидон. Теократија римска - папократија. Папа се служи Богом као средством да влада светом, а не Бог папом. Јер како би Свети Бог служио оним несветим чудовиштем што представља Ватикански систем!" Пред читаоцем је још једна књига приређена из рукописна оставштине Светог Николаја Охридског и Жичког. И овде је било извесних потешкоћа у читању рукописа, па су они наглашени писањем знака питања или са три тачке у угластим заградама.
Пошто се обе рукописне свеске Светог Николаја, и Србадија и Жички устав, често баве питањима
хришћанске државе, у два огледа у предговору настојали смо да та питања, макар делимично, разјаснимо и ставимо у историјски контекст.
Молитвама Светог владике Николаја, Господе Исусе Христе Сине Божји, помилуј нас! Амин.

Приређивачи

Цена 210 динара

Улога оца у формирању
идентитета адолесцената -
Лада Маринковић

Значај родитељских односа, васпитног стила родитеља и улоге родитеља у психолошком функционисању деце, класично је и једно од темељних питања развојне психологије и психологије личности. Међутим, у психологији дуго су занемаривана истраживања улоге оца у породици. Наиме, родитељство је најчешће како у теорији тако и у истраживањима, изједначавано са материнством. За разлику од улоге мајке као чиниоца који има неоспорно снажан и значајан допринос формирању личности али и психопатологије детета, улога оца мало је изучавана. Из тог разлога налазимо оправданост за бављење овом темом, посебно када је
реч о нашој земљи, с обзиром на занемарљиво мали број истраживања која су се бавила испитивањем интеракције оца и његовог утицаја на дете било ког узраста.
Добра вест је да само присуство оца у породици није нужно чинилац који је у вези са димензијама селфа адолесцената. Овај налаз може да утиче на мењање уврежених схватања и лаика и стручњака да су неминовно оба родитеља неопходна за дететов развој, што често иде у прилог одржавању дисфункционалних бракова и породица.
Проф. др Марија Митић,
Одељење за психологију, Филозофски факултет, Београд

Цена 990 динара

Црвена принцеза - Софка Зиновјев

Од повлашћеног детињства у царском Санкт Петерсбургу до посвећене чланице британске Комунистичке партије, живот принцезе Софке Долгорукове чита се као сеизмограф великих потреса двадесетог века. У овој дубоко личној биографији, Софка Зиновјев истражује буран, често скандалозан, живот своје баке. У књизи Црвена принцеза: Револуционарни живот читалац ужива на неколико нивоа: као у детективској причи, биографији, породичној саги, са погледом на високо друштво у Русији и Великој Британији, и живим описима појединачних трагедија и очајничке борбе за опстанак оних које је захватила олуја историје 20. века. Црвена принцеза: Револуционарни живот описује контроверзан и буран живот бабе Софкине
Зиновјев, руске принцезе Софке Долгорукове. Књига је објављена 2007. и преведена је на седам језика.

Цена 880 динара


Тамо-овамо по интернету

Тешко је говорити о научним и техничким достигнућима на почетку 21. века, а при томе не истаћи интернет, као планетарни феномен број један. Нећемо Вам пуно причати о могућностима које нам он пружа. Данас је већ постала нормална појава да за информације из свих области живота консултујемо прво "Google". Често се дешава да је оно што Вам треба објављено на енглеском или неком другом језику. "Google" се и у случају да незнате тај језик, побринуо да Вам пружи, какав-такав превод на српски језик.
Старији сигурно памте, а млађи то могу и сами да виде у филмовима чија се радња дешава пре 30 година и више, колико је само комуникација међу људима била компликована. Данас уз помоћ "Скајпа", можемо се чути и видети са рођацима и пријатељима на другој страни света. При томе имамо утисак да се они налазе са нама у истој просторији. Плаћање робе и услуга путем интернета, резервација летовања и карти за авион, такође је нормална појава.
Интернет крије и многе могућности које су нам непознате. Желећи да са Вама поделимо информације до којих смо ми дошли, а које се крију иза фамозног "www", отворили смо ову рубрику у којој ћете наћи доста тога лепог и пре свега корисног. Зато крените са нама на ово виртуално крстарење и уживајте!

Мирко Вујић